piątek, 22 kwietnia 2016

Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli


Ostatnio usłyszałam o czekoladowym cieście z.......fasoli. Pomyślałam: jak to z fasoli? Temat mnie zaintrygował bardzo bo podobno smaczne to ciasto. Postanowiłam zatem spróbować. W internecie pełno jest przepisów na takie ciasto ale oczywiście postanowiłam je trochę zmodyfikować (a przynajmniej proporcje) i wyszło coś takiego jak wyżej. Muszę powiedzieć, że całkiem, całkiem smaczne. W pierwszym momencie  czujesz troszeczkę inny smak w stosunku do tego tradycyjnego ciasta ale z każdym kęsem przyzwyczaja się człowiek do tego smaku i wciąga go coraz bardziej. Mężowi nie powiedziałam z czego jest to ciasto bo pewnie nie chciałby spróbować, gdyby wiedział, że jest z fasoli. A tak spróbował i powiedział, ze całkiem dobre jak na "zdrowe" ciasto.

Składniki ciasta:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Składniki polewy:
  • 100g czekolady gorzkiej (ja użyłam takiej słodzonej ksylitolem)
  • 3 łyżki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
Wykonanie:

Fasolę opłucz i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz orzechów i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj pokruszone orzechy i wymieszaj.Wlej ciasto do foremki. Ja użyłam małej, okrągłej tortownicy wysmarowanej wewnątrz masłem aby nie było problemów z wyjęciem ciasta. Przy tej ilości składników ciasto miało wysokość 2 cm. Troszkę w stylu takiego migdałowego torciku/tarty z Ikea. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czas na polewę. Rozpuść czekoladę w gotującym się mleku i polej masą wierzch ciasta. 

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. 50 year old Financial Analyst Danielle Marquis, hailing from Owen Sound enjoys watching movies like "Christmas Toy, The" and Flag Football. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ferrari 400 Superamerica. naucz sie tego teraz

    OdpowiedzUsuń