sobota, 9 kwietnia 2016

Ruloniki z łososia wędzonego po japońsku



W sobotę mieli przyjść do nas znajomi i trzeba było przygotować jakieś przekąski na wieczorne biesiadowanie. Dumałam, dumałam, co zrobić aby nie powielić już tych samych dań co zawsze. Plastry łososia posmarowane twarożkiem i zakręcone w ruloniki to jedna z przekąsek co to szybko się robi i zawsze smakuje. Jednak aby nie było tak jak zawsze,  to postanowiłam je troszkę urozmaicić. I tak powstała wersja po japońsku bo zainspirowana sushi.

Składniki:

  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • 1/3 opakowania śmietankowego serka do smarowania (Philadelphia, Almette lub inny)
  • plastry marynowanego imbiru (tyle plastrów ile plastrów łososia)
  • odrobina pasty wasabi

Wykonanie:

Plastry łososia smarujemy serkiem. Na to kładziemy plaster marynowanego imbiru i smarujemy odrobiną (naprawdę niewielka ilość) pasty wasabi. Następnie skręcamy całość w ruloniki i układamy na talerzu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz