niedziela, 11 września 2016

Sałatka ziemniaczana curry


Cudowny, gorący weekend... chyba ostatni w tym sezonie a więc trzeba to wykorzystać na grillowe, ogrodowe biesiadowanie z przyjaciółmi. Zaserwowaliśmy naszą flagową karkówkę, kurczaka słodko-kwaśnego o których napiszę innym razem, i moją popisową sałatką z rukolą i burakami, którą wszyscy się ostatnio zachwycają. Potrzebowałam jeszcze jednej sałatki a małżonek przypomniał mi, że dawno nie robiliśmy sałatki ziemniaczanej curry. Na stole wylądowała zatem również ta sałatka, która jest świetnym dodatkiem do grillowego jedzenia.


Składniki:

  • 10 sporych ziemniaków
  • 10 ogórków kwaszonych
  • 1 spora cebula
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżeczek przyprawy curry

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy następnie do garnka z posoloną wodą i zagotowujemy. Co jakiś czas sprawdzamy widelcem ziemniaki, ponieważ nie mogę nam się za bardzo rozgotować. Powinny być takie "aldente". Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i wykładamy na półmisek/talerz i czekamy aż wystygną i się lekko osuszą. W tym czasie kroimy w drobną kosteczkę ogórki i cebulę. Gdy ziemniaki już ostygną wrzucamy je do miski, dodajemy ogórki i cebulę i posypujemy curry. Do całości dodajemy kilka łyżek majonezu, mieszamy i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz