poniedziałek, 9 maja 2016

Cytrynowe placki z cukinii


Te placki cukiniowe bazujące na przepisie z Jadłonomii po lekkich moich modyfikacjach weszły już na stałe do mojego menu. Idealna przekąska na kolację lub śniadanie. Są takie "świeże" w smaku. Idealne do zrobienia gdy potrzebujemy na szybko przygotować coś pożywnego.


Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinie ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, startą skórkę z cytryn i sok. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość przez chwilę do momentu aż cukinia zmięknie i stworzy z resztą składników papkę. Nakładamy na rozgrzany tłuszcz po łyżce papki, wygładzamy i smażymy na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz