Te placki cukiniowe bazujące na przepisie z Jadłonomii po lekkich moich modyfikacjach weszły już na stałe do mojego menu. Idealna przekąska na kolację lub śniadanie. Są takie "świeże" w smaku. Idealne do zrobienia gdy potrzebujemy na szybko przygotować coś pożywnego.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- otarta skórka z 2 cytryn
- wyciśnięty sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, startą skórkę z cytryn i sok. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość przez chwilę do momentu aż cukinia zmięknie i stworzy z resztą składników papkę. Nakładamy na rozgrzany tłuszcz po łyżce papki, wygładzamy i smażymy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz