środa, 13 kwietnia 2016

Gryczana cukinia z boczniakami





Tak się zastanawiałam dziś rano, co zjeść na śniadanie. Owsianka odpadała bo jakoś nie miałam ochoty na słodkie śniadanie. Miałam smaka na coś wytrawnego ale sałatka nie do końca mi pasowała, ponieważ jestem lekko podziębiona i koniecznie chciałam zjeść jakieś ciepłe śniadanie. Zajrzałam do lodówki i ....... powstało takie szybkie warzywno-grzybowe śniadanie z tego, co akurat tam znalazłam. Wyszło smakowite :-) Mąż, który był już po śniadaniu, troszkę się nadąsał, że jemu takiego dobrego nie zrobiłam :-) No nie sądziłam, że taki wynalazek będzie mu smakował.

Składniki:

  • 1/2 średniej cukini
  • 4 boczniaki
  • garść jarmużu
  • garść otrębów gryczanych
  • odrobina oliwy
  • szczypta soli

Wykonanie:

Warzywa kroimy na kawałki (wielkość wedle własnego uznania). Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy sól. Gdy warzywa już są lekko podduszone to posypujemy całość garstką otrębów. Zdejmujemy z kuchni i zakrywamy patelnię pokrywką na parę minut aby otręby lekko "zintergrowały" się z warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz