sobota, 9 kwietnia 2016

Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i szynką parmeńską



Od dłuższego czasu chodziła za mną sałatka z pieczonego buraka. Zakupione w tym celu buraki czekały już długo na to aby je upiec i nawet część z nich zdążyła zwiednąć i się popsuć. W końcu się jednak doczekały. Bardzo często robię sałatkę z burakami i pęczakiem (to temat na innego posta) ale tym razem zapragnęłam jakąś wersję z rukolą bo to bardzo dobre połączenie. Do tego doszły prażone pestki dyni, które moim zdaniem są idealnym dodatkiem do pieczonych buraków. Czegoś mi jednak tu wciąż brakowało. Na pewno idealnie pasowałby jeszcze wędzony twaróg (może też być ser kozi lub ser pleśniowy) ale z racji tego, że staram się od niedawna wyeliminować nabiał z mojego jadłospisu to musiałam poszukać czegoś innego. Akurat w lodówce miałam szynkę parmeńską więc postanowiłam jej użyć i to był strzał w dziesiątkę. Mój małżonek był zachwycony tą sałatką i zapytał dlaczego tak mało :-)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pieczone buraki
  • 2 garści rukoli
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • łyżeczka miodu (lub innego słodzidła)

Wykonanie:

Buraki pokroić na cienkie plasterki. Szynkę porwać na kawałki. Na patelni podprażyć pestki dyni. Składniki ułożyć na talerzu. W małym słoiczku wlać trochę oliwy z oliwek i octu balsamicznego (proporcje 1:1), dodać szczyptę soli i miodu. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć a następnie polać powstałym sosem składniki.
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz